Tel: +36 30 4449960   +36 30 492 2770   Email: info@vulcantcm.com    Mo-Fr 8 - 18 h

Köpölyözés

A köpölyözés kifejezés széles körben ismert, de talán nem teljesen világos, hogy miből is áll ez a több ezer éve ismert eljárás, és milyen céllal lehet alkalmazni. A csészékkel való gyógyítást már az ősi Kínában is alkalmazták a fájdalomkezelésére, izommerevség és légzési problémák enyhítésére.


A köpölyözést speciális csészékkel végzik, amelyekben felmelegítik a levegőt, így az kitágul, és kiáramlik a csészéből, amelyet a bőrre helyeznek. Ahogy lehűl a csésze és benne a ritkább levegő, vákuum alakul ki, s a csésze szívóhatást gyakorol a bőrre, persze a benne lévő véredényekre és vérre. Ennek a nyoma látszik meg piros kerek foltok formájában.
A Time magazinnak nyilatkozó Dr. Brent Bauer, a Mayo klinika kiegészítő és integratív medicina programjának igazgatója kifejtette, hogy a hagyományos kínai orvoslás és a nyugati gyógyászat a köpölyözést máshogyan gyakorolja. Kínában a köpölyözést egy nagyobb, összetett kúra részeként ajánlják, amelyben a táplálkozási ajánlások és más egészséget befolyásoló tanácsok is helyet kapnak, és a köpölyözést sem egyetlen alkalommal használják.
Image
© Vulcan TCM Centrum 2020. All Rights Reserved.

Search